Lubenica – povrće koje treba jesti kada su velike vrućine

Lubenica – povrće koje treba jesti kada su velike vrućine
Foto: nimedia

Tokom toplotnih talasa, kakav je ovaj kroz koji prolazimo, nutricionisti u letnji jelovnik obavezno uključuju lubenicu, budući da odlično gasi žeđ, detoksikuje organizam i ubrzava metabolizam. Osim toga veoma je ukusna i može poslužiti umesto deserta.

Pošto priprada porodici bundeva, lubenica je vrsta povrća, a ne voća, kako većina ljudi veruje.

Sadrži gotovo 90 odsto vode, a bogata je i brojnim hranjivim materijama, zahvaljujući kojima otklanja umor, pruža energiju i popravlja rapoloženje. Naročito je puna C vitamina, kalijuma, likopena i beta-karotena koji se u organizmu pretvara u vitamin A.

S obzirom na to da sadrži malo kalorija, odličan je izbor svima onima koji žele da koriguju telesnu težinu.

Lubenica se naročito preporučuje onima koji imaju problem sa zdravljem srca, krvnih sudova, bubrega, žuči i jetre.

Štiti kožu od negativnih uticaja sunčevih zraka

Likopen, ali i beta-karoten koji se nalazi u lubenci, osim što štite biljku od sunca, mogu da zašitite i kožu čoveka od štetnih uticaja UVA i UVB zraka. Brojna istraživanja pokazala su da likopen i drugi karotenoidi mogu smanjiti rizik za nastanak opekotina od sunca.

 Poboljšava zdravlje srca

Lubenica je bogata aminokiselinom citrulin koja može poboljšati kretanje krvi kroz telo, te time sniziti krvni pritisak. Osim toga, studije pokazuju da likopen iz lubenice može smanjiti rizik za nastanak srčanog udara.

Pozitivno utiče na zglobove

Lubenica sadrži prirodni pigment beta-kriptoksantin koji može zaštititi zglobove od upale. Neke studije pokazuju da tokom vremena ovaj antioksidans može smanjiti rizik za nastanak reumatoidnog artritisa.

Poboljšava vid

Samo jedna kriška lubenice srednje veličine pruža 9-11 odsto potrebne dnevne doze vitamina A, koji je neophodan za zdrave oči i dobar vid.

Lako se vari

Lubenicu mogu da se jedu i oni koji  imaju probavne smetnje, jer se, zahvaljujući velikoj količini vode, lako vari.

Pozitivno utiče na kožu

Lubenica je bogata vitaminom C, koji je neophodan za proizvodnju kolagena, proteina koji održava kožu čvrstom i elastičnom. Pored toga, antioksidansi prisutni u lubenici pomažu u borbi protiv slobodnih radikala, smanjujući znakove starenja.

Trenutno se na niškim pijacama i u marketima može naći po ceni od 40 do 80 dinara za kilogram.