Niš: po 30 mandata koalicija oko SNS i opozicija, Ruska stranka će sa jednim odbornikom presuditi ko će formirati vlast?

Niš: po 30 mandata koalicija oko  SNS i opozicija, Ruska stranka će sa jednim odbornikom presuditi ko će formirati vlast?
Foto: nimedia

Prema preliminarnim rezultatima koje su objavili Cesid i Ipsos, koalicija okupljena oko SNs-a u Nišu osvojila je 30 mandata, Grupa Građana Dr Dragn Milić – 16 odborničkih mesta, „biramo Niš – Đorđe Stanković“ imaće 10 odbornika, Ujedinjeni za Niš i Kreni – Promeni po dva svoja odbornika, i Ruska stranka jednog. U niškoj Skupštini grada, ukupno je 61 odbornik, pa će, po svemu sudeći, upravo Ruska stranka, koja je imala status manjine, imati ključnu ulogu u formiranju – većine.

Niški SNS je u Nišu proglasio ubedljivu pobedu i u gradu, ali i u svih 5 opština. Sa druge strane, dr Dragan Milić, koji je, kako navode iz Beograda, najveće iznenađenje na ovim izborima, na glavnom gradskom Trgu poručio je da je „Niš od večeras slobodan grad, i da neće biti nikave saradnje sa SNS“. i Đorđe Stanković sa liste „Biramo Niš“, rekao je da „su oni pali, i da su, uprkos svim problemima, došli na prag pobede“.

Sa druge strane, prvi na listi „Aleksandar Vučić – Niš sutra“, Dragoslav Pavlović izjavio je večeras da je njihova lista ubedljivo pobedila i u gradu, i u svih 5 opština, i da  „sa ruskom strankom mogu da formiraju vlast u Nišu.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić večeras je iz izbornog štaba SNS-a poručio Nišu da „tri puta razmisle hoće li sami, i kako će da vladaju“, pošto je naveo da je njihova lista dobila 32 ili 33 mandata, i rekao da to nije rezultat koji je zabeležen u Beogradu i Novom Sadu“

Ko će u Nišu formirati vlast – više će se znati narednih dana, jer  opozicija, ako se ujedini, ima ukupno 30 odborničkih mandata, koliko i koalicija oko SNS-a. Kome će se prikloniti Ruska stranka, koja ima jedan mandat?