GIK: Od 36 prigovora opozicije, „delimično usvojeno“ 6, jedan postupak obustavljen

GIK: Od 36 prigovora opozicije, „delimično usvojeno“ 6, jedan postupak obustavljen
Foto: nimedia

Gradska izborna komisija „odbacila je ili odbila“ većinu prigovora koje je podnela opozicija, uz obrazloženje da su „nerazumljivi ili nepotpuni“, saopštila je predsednica, Danijela Milićević. U tabelarnim prikazima koje je poslala medijima, od ukupno 35 prigovora, samo njih 6 je „delimično usvojeno“, dok je za jedan doneto rešenje o obustavi, jer je, kako je navedeno, povučen.

Najveći deo prigovora opozicije je odbačeno, uz obrazlođenje da su „nerazumljivi“, jer, kako piše u objašnjenju, na primer –  „na početku stoji da je prigovor na Crveni Krst 6, a traži se izmena zapisnika za Medijanu 4“. Za prigovore koji su odbijeni, objašnjenje je da su neosnovani ili nejasni. GIK je delimično usvojila ukupno 6 prigovora, uz objašnjenje da je „izvršen uvid u izborni materijal i doneto rešenje o ispravci zapisnika o radu“.

Danijela Milićević, predsednica GIK Niš

 

GIK je saopštila da su na sednici 9. juna posle uvida u izborni materijal i donošenja rešenja o ispravljanju zapisnika po prigovorima, donela odluku o preliminarnim rezultatima izbora, koji se, po broju mandata, ne razlikuju od prve odluke, u kojoj SNS ima 30 odbornika, a opozicione liste, zajedno, takođe 30 odbornika, dok jedan mandat pripada Ruskoj stranci.

„Zaključno sa današnjim danom, podneto je ukupno 36 prigovora, i 8 žalbi o kojima će odlučivati Viši sud u Nišu. Svim predstavnicima izbornih lista koje su podnele zahtev za uvid u izborni materijal, GIK je to omogućio. Otvoreno je i pregledano oko 160 džakova, odnosno izbornog materijala (birački spiskovi, glasački listići), a za neka biračka mesta vršen je uvid od strane ovlašćenih lista različitih predstavnika i po 3 puta. GIK još uvek radi i čeka sudske odluke po izjavljenim žalbama“, napisala je Milićević