Tasos u predsezoni – najskuplji ipak prevoz (FOTO)

Tasos u predsezoni – najskuplji ipak prevoz (FOTO)
Foto: nimedia

I na najzelenijem popularnom grčkom ostrvu Tasos cene se ne razlikuju mnogo u odnosu na kontinentalni deo. Sve je neznatno skuplje u odnosu na prošlu godinu, a ako se na ovo ostrvo kreće na primer  iz Niša, najskuplji će na kraju ipak biti prevoz.

Reklo bi se da Nišlije nisu previše zainteresovane za letovanje na Tasosu, u junu ih na ovoj destinaciji nije bilo u velikom broju. Razlog treba potražiti u tome što postoje grčka letovališta do kojih se dođe za znatno kraće vreme.

Do Tasosa se iz Niša putuje minimum osam sati, osim ako nema dužih zadržavanja na granicama, što u junu nije slučaj. Iz Niša se do ovog prelepog grčkog ostrva najbrže stiže preko Bugarske u kojoj je gorivo jeftinije nego u Srbiji. Ako se putuje na odmor od deset dana, potrebno je kupiti vinjetu  (može i online) koja za nedelju dana košta 7 evra, za mesec dana 18 evra. Ako se povratak pada za vikend, moguće je kupiti i vikend vinjetu koja košta pet evra. Sve do graničnog prelaza sa Grčkom, kroz Bugarsku postoji odličan autoput, osim oko 30 kilometara koji je takođe odličan, ali sa dve trake.

Do grčkog Keramotija sa koga na 15 minuta idu trajekti na Taosos potrebno je platiti dve putarine u iznosu od 1.90 i 1.85 evra. Trajekt, koji iz Keramotija do Limenasa vozi oko 30 minuta plaća se 25 evra za automobil i po 5 evra za svaku osobu i to je trošak koji za dve osobe u oba pravca iznosi  70 evra. I u toj ceni treba tražiti razlog zašto se mali broj Nišlija odlučuje za letovanje na Tasosu.

Cene voća i povrća su slične kao u ostatku Grčke, mada je uobičajeno da ostrva imaju više cene. Kilogram paradajza košta od 1.50 do 2.15 evra, trešnje su 4 i 5 evra, nektarine 2.5  i 3 evra za kilogram.

Cene mesa, u Lidlu ( jedini objekat na ostrvu nalazi se u Limenasu) iste su kao i u Srbiji. U Grčkoj su skuplje mleko, jogurt, sirevi, hleb i pecivo. U pekari u mestu Skala Sotiros ( 23 km od Limenasa) vekna hleba košta 1.5 evra, a dva peciva oko 3 evra.

Ležaljke sa suncobranom iznajmljuju se dnevno i koštaju 15 evra. Može i da se naruči piće, ali to podrazumeva da bi trebalo da se popije nekoliko pića za ceo dan na plaži. Pivo je 5 evra, kafa 3,5 a kugla sladoleda (doduše  velika) 2 evra, sokovi i klakeri 4 i 5 evra.

Giros na Tasosu košta 4 i 4,5 evra, a dobar ručak (grčka salata, hleb, miks roštilja)  za četvoro u kafani u Limenasu uz pivo koštaće između 50 i 60 evra.

U junu, u predsezoni, na Tasosu nije bilo gužve, mada su temperature i vazduha i mora bile prave letnje. Temperatura mora je 22. juna iznosila 25,4 Celzujusovih stepeni što znači da je more bilo prijatno toplo, dok je temperatura vazduha iznosila 31 C. Uz vetar, koji je karakterističan za sva ostrva, ta temperatura se lakše podnosi.

Lepota Tasosa je u borovim šumama i peščanim plažama, a njih i malih uvala je bezbroj. More je kristalno čisto i providno, za razliku od Nea Vrasne ( na primer). Na ostrvu je zbog izuzetne pošumljenosti  i temperatura vazduha znatno niža u odnosu na obližnju Kavalu, ponekad je ta razlika i po deset stepeni. Iz tog razloga su i noći prijatne i sveže.

U predsezoni mesta na plažama ima na pretek, a može se desiti da u 9 ujutru cela plaža bude samo vaša, što je uživanje za pamćenje.

Tasos je i ostrvo mačaka, sa njima se deli giros,  vrlo su pitome, radoznale i lepe.