Opozicija o daljim koracima: Krivične prijave i prigovori na rezultate

Opozicija o daljim koracima: Krivične prijave i prigovori na rezultate

Dva dana posle proglašenja konačnih rezultata lokalnih izbora u Nišu, oglasila se i niška opozicija, sa jedinstvenim stavom – nastavljamo pravnu borbu za izbornu volju građana, bez demonstracija, uz podnošenje krivičnih prijava protiv predsednice Gradske izborne komisije, ali i prigovore na rad sudija Višeg suda, i „ukupne rezultate“, kao i pokretanje postupka pred Ustavnim sudom

Dr Dragan Milić, nosilac istoimene liste, na konferenciji za novinare najavio je nastavak borbe legalnim sredstvima. Navodi da „pokradene izbore neće prihvatiti“, ali da neće biti ni protesta, jer – „šta bi to promenilo, sa kojim ciljem, koliko dugo i kako da se realizuje? To je loš put“, navodi Milić.

 

„Pokrenućemo postupak protiv sudija koji su doneli ovu skandaloznu odluku, koja je neprimerena, i kojom su pogazili sudsku čast. Trebalo ja da rade u skladu sa Zakonom, a ne sa željama političara“, rekao je Milić. Najveći gaf je to što nisu ponovljeni izbori na biračkim mestima broj 10 i 18, naročito na broju 10, gde je „sud utvrdio da je došlo do falsifikata, ali je rekao da taj falsifikat nije bitan“, naveo je on.

Predstoji nam borba pred Ustavnim sudom, a kada to iscrpimo, idemo dalje, koliko bude potrebno, dok ne iscrpimo sve mehanizme, rekao je Milić. „Ovo nije trka na 100 metara, nego maraton“, poručio je Milić.

Djordje Stanković, nosilac liste „Biramo Niš“ najavio je podnošenje 3 krivične prijave protiv predsednice Gradske izborne komisije, Danijele Milićević, zbog, kako je naveo „falsifikata zapisnika na biračkom mestu broj 10, nepodudaranja broja glasačkih listića i evidentiranih birača na biračkom mestu 18, i „problematične obrade glasačkih listića 3. juna“.

 

Na konferenciji za novinare on je rekao da će opozicija podneti i prigovor na konačne rezultate izbora, ali i krivičnu prijavu protiv vd predsednika Višeg suda u Nišu, Tomislava Trajkovića. Dodao je da na suprotnoj strani „nema vitezova, već samo kukavica. Vi ste pokrali ove izbore, vi niste vitezovi, vi ste kukavice“, poručio je Stanković