Tim iz Srbije na Međunarodnom turniru mladih fizičara u Budimpešti predvodi Nišlijka Dunja Dimitrijević

Tim iz Srbije na Međunarodnom turniru mladih fizičara u Budimpešti predvodi Nišlijka Dunja Dimitrijević
Foto: nimedia

Dunja Dimitrijević, učenica 3. razreda Gimnazije „Svetotar Marković“ iz Niša, kapiten je tima Srbije na Međunarodnom turniru mladih fizičara, koji se održava u Budimpešti od 11. do 18. jula. Finalne pripreme počinju sutra u Petnici, a naš tim odmeriće „snage“ sa mladim fizičarima iz celog sveta.

„Ovo nije klasično takmičenje, jer ćemo, osim znanja, morati da pokažemo i veštinu debate, pošto se predstavljaju fenomeni koje smo ispitivali. Moraćemo da dokažemo da je naš pristup rešenju problema najbolji. Prvo se postavlja teorijski model, koji proveravamo praktično, postavlja se ekseriment, koji se radi mesec dana, i na kraju se tek vidi da li se naši finalni rezultati poklapaju sa teorijom“, objašnjava Dunja.

Timovi imaju po 5 članova, a zvanični jezik takmičenja je engleski, što je dodatni izazov za mlade fizičare. U takmičenju učestvuje 40-ak država, među kojima su i Kina, Nemačka, Japan…

 

Dunji Dimitrijević ovo je prvo učešće na međunarodnom takmičenju. Kako kaže, fiziku je zavolela u 6. razredu, kada je otišla na prvo takmičenje, a godinu dana posle toga, upisala specijalno odeljenje za talentovane matematišare i fizičare u Gimnaziji Svetozar Marković. Takmičenja su za nju veliki izazov, ulaže mnogo truda i rada i niže uspehe. Ove godine, osvojila je 2. nagradu na Republičkom takmičenju. Kaže da je veoma srećna što će, kao kapiten tima, predstavljati Srbiju na ovom prestižnom takmičenju.