Vučić: Od Niša do Beograda vozom za sat i 40 minuta

Vučić: Od Niša do Beograda vozom za sat i 40 minuta
Foto: nimedia

Počela je izgradnja železničke obilaznice oko Niša, a početak radova otvorio je predsednik Srbije, Aleksandar Vučić. Najavio je da, kada sve bude gotovo, „od Niša do Beograda vozom će se putovati sat i 40 minuta, a do Budimpešte samo 4 i po sata“. Za projekat  izgradnje pruge Niš – Dimitrovgrad Evropska Unijapolklonila je 80 miliona evra, i 35 miliona evra za obilaznicu oko Niša, u dužini od 22,5 kilometara. Ovim će se rešiti višedecenijski problem, pošto vozovi više neće prolaziti kroz centar grada.

Predsednik Srbije rekao je da država ulaže velika sredstva u razvoj Niša, i zahvalio Evropskoj Uniji na novčanoj pomoći za taj projekat, koja čine 21%. Ovom obilaznicom ići će električni vozovi do 160 kilometara na sat.

Foto: nimedia

 

„Ovde se danas piše istorija, menjamo lice Srbije. Pravimo drugačiju, moderniju, bogatiju Srbiju, posebno jug naše zemlje“, rekao je Vučić. Naglasio je da će sa EU biti vođeni razgovori oko deonice pruge od Niša do Preševa. Vučić je rekao da je za njega i Vladu Srbije pruga Beograd – Niš jedan od najvažnijih projekata.

Rok za završetak radova je 1 035 dana, a ceo projekat vredan je 153,6 miliona evra.