Protest protiv Rio Tinta u Nišu 9. avgusta

Protest protiv Rio Tinta u Nišu 9. avgusta
Foto: Printscreen N1

Udruženje građana „Nišlije da se pitaju“ organizovaće 9. avgusta u 19 časova ispred Gradske kuće u Nišu protest protiv iskopavanja litijuma i kompanije Rio Tinto.

Tamara Milenković Kerković, predstavnica Udruženja rekla je da su svi građani ugroženi projektom iskopavanja litijuma „za račun predatorskog korporativnog kapitala sa neprihvatljivom reputacijom“.

Foto: nimedia

 

„Smatramo da je protest u Nišu imperativni nalog trenutka, imajući u vidu celokupan kompleks pitanja koja, u vezi sa nelegalnim pokušajem nametanja iskopavanja litijuma na teritoriji Srbije, direktno krše Ustavom zagarantovana prava građana Srbije, stavljajući narod i državu u izgledan ekološki, zdravstveni, prehrambeni i ukupan bezbednosni rizik“, navela je Kerković. „Poslednje insinucaije o razmerama bahate litijumske groznice režima, koja uključuje i region Niša, govore da vlast ima nameru da celu Srbiju isporuči zarad produžetka svoje  vlasti. To nećemo dopustiti“, istakla je u saopštenju Kerković.

Ona je podsetila da se zbog ogromnih ekoloških rizika, litijum nigde na svetu ne iskopava i ne prerađuje iz čvrstih stena u naseljenom poljopvrivrednom području, a srpska vlast, upozorava, upravo to ima nameru da sprovede. Udruženje „Nišlije se pitaju“, poziva svoje članove i sve građane Niša, da učestvuju na protestu , koji se organizuje u petak, 9. avgusta u 19. sati ispred Gradske kuće u Nišu.