59. Filmski susreti: Mesto gde se slavi film i život

59. Filmski susreti: Mesto gde se slavi film i život

59. filmski susreti počinju u subotu, 24. avgusta, na Letnjoj pozornici u Nišu. Najstariji filmski festival u Srbiji, i jedna od najstarijih u regionu, okupiće brojne filmske glumce i stvaraoce, a u glavnom takmičarskom programu biće prikazano 12 filmova.

Festival otvara film „Za danas toliko“, Marka Đorđevića, a zatim slede filmovi „Nedelja“, „Čuvari formule“, „Poslednji strelac“, „Megdan: između vatre i vode“, „78 dana“, „Heroji Hilijarda“, „Sunce mamino“, „Ruski konzul“ i „Živi i zdravi“, a poslednje večeri biće prikazani filmovi „Jorgovani“ i „Radnička klasa ide u pakao“.

Prve večeri tradicionalno će biti dodeljena nagrada „Pavle Vuisić“, za izuzetan doprinos umetnosti glume u domaćem filmu, Svetozaru Cvetkoviću. Ova nagrada, posthumno će biti dodeljena i Žarku Lauševiću.

„Drago mi je što imam priliku da najavim 59. izdanje Filmskih susreta u Nišu, festival koji je ne samo najstariji festival dugometražnog igranog filma u Srbiji, već i jedini koji je posvećen onima koji su srce i duša filma – glumcima. Ovo je od samog početka bilo više od festivala – mesto gde se glumci okupljaju, razmenjuju iskustva, inspirišu međusobno, pokreću nove projekte“, kaže Umetnički direktor, Andrija Milošević.

„Ovo je mesto gde se slavi film, ali i gde se slavi život. zato vas sve pozivam da nam se pridružite i da zajedno proslavimo još jedne niške filmske susrete. Želim da ovaj festival vođen ljubavlju prema glumi i filmu, postanee još jači i značajniji u budućnosti. I duboko verukem da će tako i biti“, ističe Milošević.

Najavljen je i bogat prateći program – prezentacije knjiga, razgovori sa glumcima, izložbe, ali i projekcija dokumntarnog filma Maksa – od šibicara do kralja, posvećenog tragično stradalom glumcu Draganu Maksimoviću. Premijerno će biti prikazan i dokumentarni film o prošlogodišnjoj dobitnici nagrade „pavle vuisić“, Mirjani Karanović, reditelja Darka Lungulova.

Poslednje festivalske večeri biće dodeljene zvanične nagrade festivala, uz dva gostujuća filma – „Služba“ i „Izvan vremena – Bilja Krstić“.