Novaković: Sledeće godine besplatni udžbenici za niške đake

Novaković: Sledeće godine besplatni udžbenici za niške đake
Foto: nimedia

Učenici iz Niša u narednoj školskoj godini imaće besplatne udžbenike, najavio je predsednik Skupštine grada Niša, Igor Novaković. Za sada nije odlučeno da li će grad davati novac, ili će udžbenici biti nabavljeni kroz tender, pošto se modeli još uvek razmatraju, naveo je Novaković.

„Gradsko veće razmatra više modela za realizaciju odluke o dodeli besplatnih udžbenika. Pitanje je kako sprovesti tender za nabavku udžbenikaza osnovne i srednje škole, kada svaki nastavnik traži poseban udybenik. To je složen posao i potrebno je, po mojoj proceni, da se javna nabavka započne 1. januara i traje minimum 8 do 9 meseci“, rekao je Novaković.

Cena udžbenika za đake na području grada Niša je oko 200 miliona dinara, kaže predsednik SG Niša. Navodi da su odbornici liste Kreni – promeni dostavili predlog da se na prvoj narednoj sednici SG Niša uvrste u dnevni red i donesu odluke o dodeli đačke pomoći porodicama sa decom školskog uzrasta, i o dodeli udžbenika za učenike osnovnih škola. Dostavljeni predlozi, kako tvrdi, nisu izrađeni u skladu sa poslovnikom SG Niša i ne sadrže sve elemente propisane poslovnikom, pa je neophodno da se oni dostave u formi u kojoj ih ovo telo donosi.

„Inicijativa je dobra, ali podsećam da je ona već prezentovana u ekspozeu gradonačelnika Niša na konstitutivnoj sednici, i u planu je da uskoro bude na dnevnom redu“, najavio je Novaković.