Predstavljen program Pokreta za decentralizaciju Srbije

Predstavljen program Pokreta za decentralizaciju Srbije
Foto: PODES

Decentralizacija, departizacija i dekriminalizacija, ključne su tačke u takozvanoj 3D formuli programa Pokreta za decentralizaciju Srbije (PODES), koji okuplja lokalne pokrete i grupe građana širom Srbije.

Posle uspeha na lokalnim izborima u Nišu, Dr dragan Milić najavljuje izlazak na republičke izbore, sa novoformiranim Pokretom, čiji je program predstavljen danas, u „minut do dvanaest“.

„Tokom izbora smo shvatili da smo ušli u blato, u pljuvaonicu, o sebi smo saznali svašta nešto novo. Ulaskom na republički nivo, prevazilazimo to blato i ulazimo u kanalizaciju“, rekao je dr Milić, predsednik PODES-a.

Program je nazvan 3D – decentralizacija, departizacija i dekriminalizacija, pošto su to „rak rane koje se moraju rešiti u Srbiji“, kaže Milić. Ravnomerni razvoj Srbije, stručni ljudi na rukovodećim mestima, a ne partijski poslušnici, ukidanje diskriminacije, pre svega dece, pošto samo Beograd pomaže u kupovini udžbenika, i smanjenje broja poslanika u Parlamentu na 120, ključni su u ciljevi Pokreta, najavio je Milić.

Foto: nimedia

„Sedište predsednika Srbije sa Andrićevog Venca preseliti u Kragujevac, a smanjeni broj ministara, sa sadašnjih 33 na 18, takođe izmestiti van Beograda – po 2 u Niš i Novi Sad, 4 ostaviti u Beogradu, a preostalih 10 u najveće gradove Srbije“, navodi predsednik PODES-a.

Zalagaće se i za izmenu izbornog Zakona, po kojoj bi trebalo da gradonačelnike i predsednike opština, ali i načelnike policijskih uprava, građani biraju na ime i prezime. Najavljuju i reformu zdravstva, ali i bolji status prosvetnih radnika.

Milić je rekao da su posle uspeha na lokalnim izborima u Nišu, dobili na hiljade poziva iz cele Srbije, i da je ideja da se u Pokretu okupe upravo oni koji su na tim izborima bili drugi po broju osvojenih glasova, a koji imaju slične ideje oko decentralizacije. Kaže da ih sada ima 30-ak, i za naredni period najavljuje intenzivne razgovore sa predstavnicima pokreta i grupa građana sa istim ciljevima. Sa strankama, kako kaže, neće sarađivati pre republičkih izbora.