Uhapšeno šest osoba zbog poreske prevare, šteta skoro 27 miliona dinara

Uhapšeno šest osoba zbog poreske prevare, šteta skoro 27 miliona dinara
Foto - nimedia

Pripadnici MUP-a, Odeljenja za borbu protiv korupcije UKP, u saradnji sa Poreskom policijom, uhapsili su šest osoba zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivična dela pranje novca, poreska utaja i poreska prevara.

Uhapšeni su V.D. (52) i M.C (45) iz Niša, koji su, kako se sumnja, kao bivša odgovorna lica privrednog društva „Katrin kompani“ doo iz Niša, u periodu od jula 2022. godine do februara 2023. godine, sa računa ovog privrednog društva preneli novac u iznosu od oko 78 miliona dinara, na račune tri privredna društva, čija su odgovorna lica osumnjičeni M.N. (46), D.M.(59) iz Niša  i A.F.(44) iz zemuna. Sa njima su, kako navodi policija, prethodno dogovorili da sačine fiktivne račune za nabavku opreme i usluge šivenja, iako su znali da nemaju zaposlene radnike, magacinski prostor i opremu.

Potom su, kako se sumnja, A.F. i D.M. deo novca preneli na račun privrednog društva osumnjičenog M.N., koji je novac u celosti preneo na račun osumnjičenog Ž.S.(67) iz okoline Prokuplja, na osnovu iznajmljene građevinske opreme i mehanizacije, koju on nije posedovao. Istog dana, Ž.S. je sav novac prebacio na tekuće račune osumnjičenih, na ime navodne pozajmice. Petoro osumnjičenih su potom podizali oko 9 miliona, dok je ostatak od 69 miliona uplaćovan na račune sopstvenih privrednih društava, na ime pozajmice osnivača za likvidnost.

V.D. i M.C. su na taj način celokupan iznos novca držali i koristili za svoje potrebe, iako su znali da je stečen kriminalnom delatnošću i sa obračunatim porezom, pa su privrednom društvu „katrin Kompani“ doo, i budžetu srbije, naneli štetu od skoro 27 miliona dinara.

Osumnjičenima je određeno zadržavanje do 48 sati, posle čega će, uz krivičnu prijavu, biti sprovedeni u Posebno odeljenje za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Nišu.