Kraljica među voćem – jagoda

Kraljica među voćem – jagoda
Foto: nimedia

 I izgled i miris i ukus, ali osim toga jagoda je voće koje pomaže u očuvanju zdravlja.  Malo je ljudi koji ne vole da jedu jagode, ali je mnogo onih koji ne znaju koliko ovo voće blagotvorno deluje na naše telo.

Kada jedete jagode, one pomažu u sagorevanju nakupljenih masti

Njena crvena boja jagode sadrži antocijanine koji stimuliraju topljenje nataložene masti. Organizam ih koristi kao gorivo i pomaže pri skidanju masnih naslaga.

 Poboljšavaju kratkoročno pamćenje

Istraživanja su pokazala da se kratkoročno pamćenje može poboljšati za čak 100 odsto u osam nedelja konzumirajući jagode svaki dan.

 Jagode ne goje, imaju malo kalorija

100 grama jagoda sadrži samo 33 kalorije i čak 58 mg vitamina C što je 98 odsto dnevnih potreba. Jagode su prepune vlakana, a spoj nitrata u jagodama  poboljšava protok krvi i kiseonika u telu pa će ubrzati metabolizam i pomoći u mršavljenju.

  Imaju anti-ageing efekt

Vitamin C koji se nalazi u jagodama potreban je za proizvodnju kolagena koji koži daje elastičnost. Sadrže i elagičnu kiselinu koja sprečava uništavanje kolagena i upale u ćelijama kože, dva „neprijetelja“ koja stvaraju bore.

 Ublažavaju upale

Inflamacija ili upala uobičajena je reakcija tela na nadražaje koji mu ne gode, a jagode snižavaju nivo C-reaktivnog proteina u telu koji ukazuje na upalu. Osobe koje pate od hroničnih upala mogle bi ublažiti simptome jedući jagode.