Porodice nastradalih rudara podnose žalbu Ustavnom sudu: „Idemo u Strazbur“

Porodice nastradalih rudara podnose žalbu Ustavnom sudu: „Idemo u Strazbur“
Foto: nimedia

Advokat porodica nastradalih rudara u rudniku Soko podneće sutra žalbu Ustavnom sudu i novu krivičnu prijavu u kojoj će tražiti još jedno veštačenje, ali ovoga puta iz nezavisne institucije van naše zemlje. Pokrenuće i građansku parnicu protiv JP Resavica, za nadoknadu nematerijalne štete, zbog pretrpljenih duševnih bolova, u kojoj će za svaku porodicu poginulog rudara tražiti po 50 000 evra, najavio je Stojanović na konferenciji za novinare ispred Suda u Nišu.U nesreći, 1. aprila 2022. godine poginulo je 8 rudara, a Više javno tužilaštvo u Nišu, donelo je odluku da je nesreća „posledica više sile“.

Advokat Bratislav Stojanović kaže da je ovakva odluka „sramna“, i podseća da je Više javno tužilaštvo u Nišu odbacilo njegov predlog na rešenje OSnovnog javnog tužilaštva u Aleksincu o odbacivanju krivične prijave Ministarstva rudarstva i energetike protiv 14 osoba zbog nesreće u rudniku Soko.

 

 

Naglašava da ima dokaze da su se mašine u rudniku, koje su automatski programirane da se isključuju kada koncentracija metana u oknu dostigne 1,5%, u noći kada se nesreća dogodila, isključivale čak 4 puta, ali da su ih „ručno uključivali“.

„Tražićemo novo veštačenje, koje bi trebalo da bude iz nezavisne institucije van naše zemlje, rekao je Stojanović. Pokrenućemo i građansku parnicu za nadoknadu nematerijalne štete, i tražiti po 50 000 evra za svaku porodicu poginulog rudara.

„Stvorili su se uslovi i za obraćenje Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu, jer je povređen član o načelu pravičnog suđenja. Da bi stigli do Strazbura, neophodno je prvo se obratiti Ustavnom sudu Srbije, pa ćemo i to učiniti“, naveo je Stojanović