Niš pamti – Na današnji dan centar grada zasut kasetnim bombama

Niš pamti – Na današnji dan centar grada zasut kasetnim bombama
Foto: Printscreen iz Filma "Rakurs"

7. maja 1999. godine, oko 11 20h, centar Niša, na nekoliko lokacija, zasut je kasetnim bombama. Poginulo je 16 civila, a teže povređeno 18, zbog greške holandskih pilota, kako su se tada pravdali zvaničnici Nato Alijanse.

Avioni NATO Alijanse tog dana bacili su kasetne bombe oko Tvrđavske pijace, Klinike za patologiju i u ulicu Ljube Nenadovića. Najviše žrtava bilo je oko Šumatovačke ulice, blizu pijace, gde je nastradala i Ljiljana Spasić, studentkinja medicine, u 7. mesecu trudnoće.

Delovi kasetnih bombi eksplodirali su pored zgrade Patologije, Banovine, Zdravstvenog centra 12. Februar, i u ulici Ljube Nenadovića. Nastradalo je 16 civila, koji su se slučajno našli baš na tom mestu.

 

Foto: Printscreen

 

Tokom NATO agresije, na Niš je bačeno 16 kontejnera sa 3000 kasetnih bombi. Niš je kasetnim bombama zasut i 12. maja 1999. godine, kada je na meti bilo naselje Duvanište. U tom napadu povređeno je 11 civila.

Parastosom i polaganjem venaca na Spomenik žrtvama NATO agresije na Univerzitetskom Trgu, obeležen je 7. maj, Dan sećanja na stradale civile.