5 slučajeva morbila u Nišu

5 slučajeva morbila u Nišu
Foto: nimedia

U Nišu je registrovano petoro dece, uzrasta od 15 meseci do dve godine, obolelih od morbila, saopštio je Institut za javno zdravlje Batut. Od toga, dvoje je iz iste porodice, a troje iz iste predškolske ustanove. U PU Pčelica je potvrđeno da ni u jednom njihovom vrtiću nije prijavljen slučaj oboljevanja od morbila.

Radi se o nevakcinisanoj deci, potvrdili su iz Batuta, a epidemija u predškolskoj ustanovi prijavljena je 4. maja, dok je porodična epidemija, odnosno dva slučaja morbila, prijavljena 24. aprila. Dva slučaja su laboratorijski potvđena, dok su tri kontakti laboratorijski potvrđenih slučajeva.

U Srbiji su ukupno registrovana 82 slučaja morbila, zaključno sa 5. 5. 2024. godine, a najviše ih je u Beogradu – 57. Među obolelima je 16 dece mlađe od 16 godina, od kojih je 14 nevakcinisano, 15 nevakcinisanih osoba od 8 do 25 godina, i 5 potpuno vakcinisanih osoba uzrasta između 14 i 23 godine. 21 osoba među obolelima u Beogradu je starija od 35 godina, i njihov vakcinalni status nije poznat, navodi se u izveštaju Batuta.