Vratile se rode u Donje Međurovo (VIDEO)

Vratile se rode u Donje Međurovo (VIDEO)
Foto: nimedia

Svake godine, u Donje Međurovo vraća se sve više roda, pa ovog proleća tamo ima preko 25 gnezda. Zašto su rode baš ovde, misterija je i za ornitologe, a meštani, koji su se na njih već odavno navikli, veruju da su tu – zato što su dobri ljudi. Pokrenuta je i inicijativa da Donje Međurovo ponese i naziv „niško selo roda“, i postane turistička atrakcija.

Saša Nikolić u svom dvorištu ima dva gnezda, i kaže da je prava milina živeti sa rodama. „Nama se posrećilo, i obistinila ona narodna da „Decu donose rode“, kaže Saša. „Rodila nam se još jedna unuka. Kada prođe leto i zlegu se sva jaja, biće oko 200 ptica u našem selu. Sledeće godine, ako se sve vrate, svaka kuća imaće bar po jedno gnezdo“,  nada se Nikolić.

„Zašto su rode baš ovde – to je misterija i za nas. Ima još mnogo pogodnih staništa u blizini, i u selima u okolini ima po nekoliko gnezda, ali Donje Međurovo je najveća kolonija južno od Save i Dunava. Ovde su ljudi dobri, hrane ih i neguju, a u nekim drugim mestima im ruše gnezda. To je možda razlog zašto se ovde vraćaju u sve većem broju“, kaže za nimedia Slobodan Marković iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.