Nova metoda na niškoj Kardiologiji

Nova metoda na niškoj Kardiologiji
Foto: UKC Niš

Na niškoj Klinici za Kardiologijuprvi put je urađena operacija urođene srčane anomalije koja uzrokuje moždani udar. U pitanju je minimalno invanzivna metoda, pa pacijenti istog dana mogu da budu otpušteni iz bolnice. Od sada, ova metoda će biti redovna procedura u Nišu, pa pacijenti neće morati u Beograd.

Tim lekara predvodio je dr Mihajlo Farkić, načelnik Centra za strukturn bolesti srca na Institutu za kardiovaskularne bolesti Deinje.

„Prvi put u istoriji Niša i niške kardiologije uradili smo intervenciju kojom zatvaramo otvor na pregradi, koja razdvaja levu i desnu pretkomoru srca. To su intervencije kod pacijenata koji su uglavnom mladi, i imali su moždani udar. Pretpostavlja se da je ta rupica na pregradi uzrok moždanog udara. Mi ovde malim rezom od 2 milimetra, dakle ne operacijom ili otvaranjem grudnog koša, zatvaramo taj otvor i sprečava se nastanak novih moždanih udara“, naveo je dr Farkić.

„Intervencije su namenjene za mlade pacijente, starosti od 18 do 45 godina, kod kojih su isključeni svi drugi uzroci moždanog udara. Verovatnoća da će posle nje pacijent ponovo imati moždani udar je manja od 2%, dok inače taj procenat ide i do 20% bez ovakve operacije“, naveo je on

Ovakve intervencije do sada su rađene na Dedinju i kamenici, a Niš će biti treći centar u Srbiji, pa pacijenti sa juga više neće morati da putuju na intervencije.

Foto: UKC Niš

Novu metodu u Nišu uradio je dr Milan Živković, interventni kardiolog.

„Ova potpuno nova metoda je veliki benefit za mlađu populaciju, naročito zato što sprečavamo mogućnost nastanka ozbiljnih komplikacijamoždanih udara. Pacijente sa ovim anomalijama više nećemo slati na Dedinje, od sada ćemo raditi i u Nišu“, rekao je dr Živković.

Direktor Univerzitetskog kliničkog centra Niš, Zoran Perišić rekao je da se 2-3% ljudi rodi sa srčanim anomalijama. „Veliki broj nikad nema ozbiljne komplikacije, ali dešava se da pripadnici mlađe populacije završe sa moždanim udarom, pa je to prva grupacija kojoj želimo da pomognemo. Otvorili smo jedan rudnik, ali mi smo borci, želimo da naša ambicija i znanje budu iskorišćeni na najbolji mogući način. Biće još toga novog u Nišu“, zaključio je Perišić