Gradska slava: Koncerti, opera, ples za najmlađe, Naučni skup…

Gradska slava: Koncerti, opera, ples za najmlađe, Naučni skup…
Foto: FB Adriana Anastasov

Koncerti Ace Pejovića i Danice Crnogorčević, Opera Toska i Državna ceremonija obeležavanja godišnjice Čegarske bitke, tradicionalna manifestacija PU Pčelice „Plesom do zdravlja“ i Naučni skup „Niš – Vizantija“, ali i događaji koje organizuje Srpska pravoslavna crkva – sve ovo Nišlije i turisti moći će da vide od 31. maja do 3. juna, u okviru obeležavanja gradske slave Sveti car Konstantin i carica Jelena.

Obeležavanje gradske slave Sveti Car Konstantin i carica Jelena, ove godine počinje nekoliko dana ranije, najavljeno je iz grada. 31. maja, u jutarnjim satima, Državnom ceremonijom obeležavanja godišnjice bitke na Čegru, označiće se početak ovogodišnjeg obeležavanja. Istog dana, u 21 sat, ispred Beogradske kapije, na jednom od najlepših lokaliteta u Nišu, biće izvedena jedna od najpoznatijih i najlepših opera na svetu, Toska.

Tradicionalno, u programu za najmlađe, 1. juna organizuje se manifestacija „Plesom do zdravlja“, a tokom vikenda, planirani su i brojni događaji koje organizuju ustanove kulture – nastupaće horovi i plesni klubovi.

Gradska većnica resorno zaduđena za kulturu i turizam, Adriana Anastasov naglašava da su vrlo važni dogašaji koje organizuje Srpska pravoslavna crkva, 2. juna popodne, kada se organizuje praznično bdenije uoči slave, u 17 sati u hramu Svetog cara Konstantina i carice Jelene. Sveta arhijerejska liturgija biće održana na sam dan slave, 3. juna, a istog dana u 19 30h na arheološkom nalazištu Medijana, i Svečana Akademija.

Pevač Aco Pejović 1. juna održaće koncert na platou Tvrđave, a 2. juna, na Letnjoj pozornici, najavljen je koncert Danice Crnogorčević. U okviru gradske slave, biće održano i tradicionalno Palilusko veče, nastup folklornih ansambala i promenada Vojnog orkestra Kopnene vojske Niš.