Ogromno interesovanje za preventivne preglede u UKC Niš, ordinacije otvorene danas do 17 sati

Ogromno interesovanje za preventivne preglede u UKC Niš, ordinacije otvorene danas do 17 sati
Foto: UKC Niš

U prvih sat i po, čak 200 pacijenata prošlo je preventivne preglede u Kliničkom centru Niš, a redovi su se pravili od jutros, još pre početka rada. U niškom UKC pozivaju građane da danas do 17 sati iskoriste mogućnost i pregledaju pluća, urade laboratorijske analize, ili obave pregled kod fizijatra za decu predškolskog i školskog uzrasta.

Drugi vikend zaredom, u niškom Kliničkom centru organizuju se preventivni pregledi, a danas je interesovanje još veće nego prethodne nedelje. Građani su u velikom broju, već od 7 sati, počeli da pristižu i prave redove za preglede, koji su počinjali u 8 sati. U prvih sat i po, čak 200 pacijenata prošlo je razne preglede, a vrata Kliničkog centra otvorena su danas do 17 sati.

Foto: UKC Niš

„Veliko interesovanje građana za preventivne preglede, još veće nego prethodne nedelje, ovoga puta na programu su pulmološki pregledi, merenje krvnog pritiska, prvi put – fizijatrijski pregledi za decu školskog uzrasta, ali i laboratorija – hormoni štitaste žlezde, i PSA. Po dosadašnjoj evidenciji, uglavnom dolaze pacijenti koji se prvi put javljaju, i to je nama i ciljna populacija, da bismo na samom početku bolesti, ako postoji, sprečili dalji razvoj“, rekao je pomoćnik direktora UKC Niš, Doc. dr Vlada Ćosić.

Prof. dr Milan Rančić, rukovodilac Klinike za pulmologiju UKC Niš rekao je da su preventivni pregledi vrlo važni da bi se približili pacijentima, i da brzom dijagnostikom otkrijemo respiratorne poremećaje. „Proveravaju se laboratorijske analize, ali i plućna funkcija – spirometrijom. Na taj način, vrlo brzo možemo saznati kakvo je respiratorno zdravlje, i identifikovati preglede koji su nadalje neophodni. Prema dosadašnjim izveštajima, već imamo nekoliko pacijenata kod kojih su otkrivene promene, oni su poslati na dalje preglede, a neki već primaju i neophodnu terapiju“, rekao je Dr Rančić.

Prof. dr Milan Rančić, Foto: UKC Niš

Prvi put danas se organizuju i preventivni pregledi kod fizijatra, za decu. „Sagledavamo decu pre svega sa deformitetima kičmenog stuba, ukoliko bude potrebna dalja dijagnostika, biće upućeni, ako bude potrebna terapija, zakazaćemo terapijske procedure“, rekao je Doc. dr Dragan Zlatanović, rukovodilac Klinike za fizikalnu medicinu.

Doc. dr Dragan Zlatanović, Foto: UKC Niš

Preventivni pregledi su važni zbog ranog otkrivanja bolesti, za dalje lečenje, a vrata Kliničkog centra danas su otvorena do 17 sati, u prostoru Urgentnog centra, u novoj zgradi UKC Niš, i na Klinici za fizikalnu medicinu – stari deo UKC.