Rezultati konkursa za projekte iz kulture kasne i do 90 dana

Rezultati konkursa za projekte iz kulture kasne i do 90 dana
Foto: Asocijacija NKKS

Asocijacija Nezavisna kulturna scena Srbije uputila je dopis Ministarstvu kulture Republike Srbije povodom rezultata konkursa u oblasti savremenog stvaralaštva koje Ministarstvo kulture kao nadležna institucija još uvek nije objavilo, iako je zakonski rok za neke od konkursa istekao pre više od 90  dana, odnosno tri meseca.

Asocijacija postavlja pitanje zašto rezultati kasne u ovoj meri i zašto je sektor za savremeno stvaralaštvo kontinuirano marginalizovan?

Pored zahteva da se rezultati objave u najkraćem mogućem roku, Asocijacija NKSS zahteva obrazloženje za probijanje zakonskog roka.

Istovremeno, Asocijacija je uputila dopis i Sekretarijatu za kulturu grada Beograda povodom izostanka raspisa konkursa za finansiranje i/ili sufinansiranje projekata iz kulture i umetnosti iz budžeta grada Beograda za 2024. godinu.

Sekretarijat za kulturu se ovim povodom nije oglasio čak ni saopštenjem, pa se postavlja pitanje, s obzirom na to da je u trenutku slanja ovog dopisa kraj drugog kvartala 2024, da li će konkursa uopšte i biti, a ukoliko ne, zašto?

Kako je moguće da Grad Beograd nije raspisao konkurse namenjene kulturi i umetnosti u godini kada se organizuje dvomesečna manifestacija “Beogradski dani porodice” upravo iz budžeta glavnog grada, pita se Asocijacija NKSS.

Foto: Asocijacija NKKS