Da li im neko može odoleti – knedle sa šljivama
Svetski dan knedli obeležava se 8. septembra , a ovaj delikates se smatra tradicionalnim jelom, koje ima istoriju dugu više od 2.000 godina. Državljani 42 zemlje širom sveta naveli da je svetu potreban dan kada će se slaviti knedle i odlučeno je da to bude baš 8. septembar. Evo i recepta za savršene knedle sa šljivama.
SASTOJCI:
1 kg oljuštenog krompira
na vrh noža soli
150 gr brašna
1 žumance
malo ulja,maslaca ili margarina
20 kom zrelih šljiva
100-150 gr kristal šećera
150 gr, prezle
malo ulja
Krompir oljuštiti, iseći na šnite, naliti hladnom vodom i staviti da se kuva. Skuvan krompir propasirati ručnom pasirkom i ostaviti da se malo prohladi. Za to vreme šljive očistiti od koštica. Prohlađenoj masi dodati žumance malo brašna. Uzimati deo po deo testa, oblikovati na dlanu pomoću brašna ako se lepi, staviti šljivu i umotati kao tenisku lopticu. U veću šerpu staviti vodu da proključa na umerenu vatru. Knedle spuštati u vodu i kuvati ih još minut-dva nakon dizanja na površinu. U širu posudu na malo ulja propržiti prezlu da porumeni. Šupljom kašikom vaditi knedle i pažljivo spuštati na prezlu. Drmusanjem posude uvaljati ih u prezlu i posuti kristal šećerom.