Kako treba da izgleda novogodišnja trpeza da biste prizvali sreću i blagostanje u svoj dom

Kako treba da izgleda novogodišnja trpeza da biste prizvali sreću i blagostanje u svoj dom
Foto: Nimedia

Drevna kineska civilazicija savetuje da na novogodišnju trpezu nikako ne iznosite meso od pernate živine, najbolje je svinjsko, to jest praseće pečenje. Frižider mora da je pun, kuća čista, a po neka sveća na trpezi takođe dobro dođe. Tradicija se razlikuje od zemlje do zemlje, evo šta se jede za novogodišnju večeru širom sveta.

HRANA

U Španiji i Meksiku postoji tradicija da se u ponoć pojede 12 zrna grožđa, za svaki mesec u godini po jedno zrno. Po njihovom verovanju, grožđe donosi obilje u dom. Poslovica glasi: onaj ko jede grožđe za doček, cele godine broji novce.

U južnom delu SAD-a smatraju da je dobro da se na novogodišnjoj trpezi nađe crni pasulj, koji se kuva sa pirinčem, crnim lukim i kriškom slanine. Svako zrno pasulja simbolizuje kovanicu – nosioca bogatstva. Ovu hranu treba jesti i sutradan, da nova godina bude i štedljiva.

Foto: Nimedia

U grčkoj i rimskoj mitologiji, nar je simbol bogatstva, ali i plodnosti. Na Filipinima se , na primer, jede 13 komada  okruglih plodova jer i oni simbolizuju kovanice.

Svo zeleno povrće, poput salate, brokolija, kupusa, takođe treba jesti za novogodišnju večeru jer zelena boja znači da ćete zarađivati više.

Pirinčani rezanci u Kini jedu se za dugovočenost i zdravlje.

U Napulju se crvena, ljuta paprika jede u novogodišnjoj noći protiv uroka, zavisti i svih vrsta nevolja i zala.

U Austriji, Mađarskoj, Španiji i Portugaliji svinjetina je nezaobilazna na novogodišnjoj trpezi. Razlog – to je životinja koja nikada ne ide unazad, samo napred. U Srbiji i sarme, naravno sa svinjskim mlevenim mesom.

Foto: Nimedia

FENG ŠUI SAVETI

Dan pred doček potrebno je da dom u kome živite u celosti očistite. Nakon normalnog sređivanja, obavezno ovlaš prebrisati sav nameštaj, štokove vrata i prozora rastvorom: morska so + voda + jabukovo sirće, kako biste pročistili i otklonili memoriju starih dešavanja.

Posebnu pažnju treba obratiti na sređivanje kuhinje i kuhinjskih elemenata. Šporet – prihodi, rerna – nenaplaćeni dugovi, sudopera – loše vesti, frižider – novac. Ako je bilo koji deo neuredan i prljav, osim navedenih negativnih implikacija postoji mogućnost da neki član familije ima problem sa zdravljem u toku godine.

Svaki komad nameštaja nemojte da vraćate tačno na isto mesto. Neka razlika u odnosu na prethodnu poziciju bude barem 1 cm. Time pokrećete stagniranu energiju.

Stvari koje vam ne trebaju od odeće i obuće obavezno poklonite ili bacite, ne zadržavajte ih. U novu godinu uđite sa barem jednim novim komadom obuće ili odeće na sebi.

Tajna kaže da, ukoliko želite prosperitetnu novu godinu, kupite ukrasno i lepo, novo posuđe koje ćete postaviti na trpezarijski sto. Ako jedete iz prelepog posuđa, možete očekivati procvat, obilje i blagostanje tokom čitave godine.

Pripremite lepo dekorisanu trpezu, bez obzira da li ćete Novu godinu dočekati van doma. Neka trpeza izgleda bogato, jer u novu godinu treba ući uz bogatu trpezu, kako bi meseci pred nama bili prosperitetni.