Kraljica među voćem – jagoda
I izgled i miris i ukus, ali osim toga jagoda je voće koje pomaže u očuvanju zdravlja. Malo je ljudi koji ne vole da jedu jagode, ali je mnogo onih koji ne znaju koliko ovo voće blagotvorno deluje na naše telo.
Kada jedete jagode, one pomažu u sagorevanju nakupljenih masti
Njena crvena boja jagode sadrži antocijanine koji stimuliraju topljenje nataložene masti. Organizam ih koristi kao gorivo i pomaže pri skidanju masnih naslaga.
Poboljšavaju kratkoročno pamćenje
Istraživanja su pokazala da se kratkoročno pamćenje može poboljšati za čak 100 odsto u osam nedelja konzumirajući jagode svaki dan.
Jagode ne goje, imaju malo kalorija
100 grama jagoda sadrži samo 33 kalorije i čak 58 mg vitamina C što je 98 odsto dnevnih potreba. Jagode su prepune vlakana, a spoj nitrata u jagodama poboljšava protok krvi i kiseonika u telu pa će ubrzati metabolizam i pomoći u mršavljenju.
Imaju anti-ageing efekt
Vitamin C koji se nalazi u jagodama potreban je za proizvodnju kolagena koji koži daje elastičnost. Sadrže i elagičnu kiselinu koja sprečava uništavanje kolagena i upale u ćelijama kože, dva „neprijetelja“ koja stvaraju bore.
Ublažavaju upale
Inflamacija ili upala uobičajena je reakcija tela na nadražaje koji mu ne gode, a jagode snižavaju nivo C-reaktivnog proteina u telu koji ukazuje na upalu. Osobe koje pate od hroničnih upala mogle bi ublažiti simptome jedući jagode.