Počeli 21. Dani bureka u Nišu
Dani bureka, 21. po redu, počeli su juče i trajaće do nedelje. Štandovi sa burekom se nalaze ispred Oficirskog doma dok se zabavni i muzički program održavaju u večernjim satima na Amfiteatru na Keju.
Svoje specijalitete na burekdžijadi predstavljaju majstori bureka iz Niša i okoline i Kruševca. Osim uobičajenih – sa sirom, mesom i spanaćem, gastro avanturisti će uživati i u bureku sa slaninom i alevom paprikom, zdenka sirom i pečenicom, a pekari su za sladokusce pripremili i burek sa voćnim nadevima.
Organizovan je i dečji program od 19.30 sati, a potom nastupi kulturno-umetničkih društava i pevača koji su se takmičili u „Zvezdama Granda“ i „Nikad nije kasno“.
Prvi zapis o bureku u Nišu datira iz 1498. godine, pa se smatra da je to prvo mesto u Srbiji gde se pripremao burek. Turčin Mehmet Oglu mesio je burek po propisima koji su važili u celoj tadašnjoj turskoj državi. Propisi su nalagali određenu debljinu kore i vrstu materijala koji je morao da zadovoljava stroge kriterijume kvaliteta.