Poslednji dan Burekdžijade u Nišu: Više od 5 tona bureka i ukusi koji iznenađuju

Poslednji dan Burekdžijade u Nišu: Više od 5 tona bureka i ukusi koji iznenađuju
Foto: Ni media

U Nišu se danas završava 22. Burekdžijada – manifestacija posvećena omiljenom doručku u Srbiji, bureku, koji Nišlije s ponosom nazivaju „svojim“. Ova gastronomska fešta svake godine privuče hiljade posetilaca, a na njoj se tradicionalno pojede preko 5 tona bureka.

Ove godine, organizatori su pripremili i nove ukuse koji su izazvali veliku pažnju. Pored klasičnog bureka sa mesom i sirom, posetioci su mogli da probaju i burek sa paprikom u pavlaci, sa duvan čvarcima, sa eurokremom i plazmom, ali i – prazan burek, specijalitet koji je stigao iz Severne Makedonije.

Organizator manifestacije, Unija privatnih pekara Niša, uz podršku Grada, okupila je najbolje majstore iz Niša, ali i goste iz Severne Makedonije i Kruševca. „Spremili smo brojne novitete, ali i čuvamo tradiciju“, poručuje predsednik Unije, Bratislav Vukadinović.

Burekdžijada je u Nišu organizovana već više od dve decenije, jer se veruje da burek, kakav danas poznajemo u Srbiji, upravo potiče iz ovog grada. Osim što se ovde svakodnevno konzumira u ogromnim količinama – čak 20.000 ljudi u Nišu doručkuje burek svakog dana – ovaj specijalitet obara i rekorde. U prethodnim godinama, na Burekdžijadi su beleženi i pokušaji ulaska u Ginisovu knjigu rekorda.

Nišlije, koje imaju i svoja pravila kako se burek jede (najčešće uz jogurt, dok mora biti „vruć i mastan“), ovu manifestaciju vide kao spoj tradicije, ukusa i lokalnog identiteta.

Zanimljivo je i to da se burek smatra jednim od najzdravijih pekarskih proizvoda – pravi se samo od brašna, vode i masti, bez aditiva. Možda upravo u tome leži tajna njegove dugovečnosti i popularnosti.