Preporuka za vikend dezert – princes krofne

Preporuka za vikend dezert – princes krofne
Foto: nimedia

Kao što im samo ime kaže, princes krofne su pravi kraljevski kolač. Ovaj dezert nastao je u Francuskoj i brzo osvojio ceo svet ukusom koji budi sva čula. U svetu su poznatije pod nazivom profiterole, a i kod nas se nekada koristi ova reč francuskog porekla. Testo može biti neutralnog ukusa, te se negde prave i kao slani specijaliteti, dok se na našim prostorima uglavnom jedu slatke.

Testo za princes krofne

Orinces krofne traba da budu dovoljno vazdušaste i spolja pomalo grube, a izgledom i ukusom ne treba da podsećaju na druga peciva i hlepčiće.

Sastojci:

250 ml vode
125 g Moja Kravica maslaca
1,5 kašika šećera
150 g brašna
4 jaja

Priprema:

Pomešajte vodu, maslac i šećer i stavite na ringlu do ključanja, te sklonite sa šporeta. U smesu dodajte prosejano brašno i mešajte žicom dok se ne sjedini, pa ostavite smesu da se ohladi oko 5 minuta. Dodajte jaje po jaje i nakon svakog jajeta mešajte varjačom. Smesu sipajte u špric za kolače, ili dresir kesu sa osnovnim nastavkom, pa istiskujte na pleh obložen pek papirom. Veličina istisnute smese treba da bude prečnika oko 5 cm. Ostavite prostora među testom da bi naraslo. Pecite u zagrejanoj rerni na 200 °C, 30 – 40 minuta u zavisnosti od jačine šporeta. Dok se testo peče, veoma je važno da ne otvarate rernu kako bi gotove krofnice bile vazdušaste, odnosno kako testo ne bi “palo”. Nakon što je gotovo, isključite rernu i blago je odškrinite i ostavite tako da se rerna hladi. Nakon 10 minuta ih izvadite, presecite na pola i napravite fil.

Fil za princes krofne

Mnogi obožavaju ove poslastice, upravo zbog krema koji ima sladak ukus vanile i topi se pod nepcima pri svakom zalogaju. Za njegovu pripremu važno je poštovati sve korake i koristiti kvalitetne sastojke, kako biste dobili savršeno kremasti fil bogatog ukusa.

Sastojci za fil za princes krofne sa jajima:

800 ml Moja Kravica mleka bez masti
4 žumanca
150 g šećera
2 kesice vanilinog šećera
130 g brašna
125 g Moja Kravica maslaca

Priprema:

500 ml mleka stavite da se greje na srednjoj temperaturi. U drugoj posudi umutite žumanca, dodajte vanilin šećer, kristal šećer i brašno, te dobro promeštajte. Preostalih 300 ml mleka sipajte u promešane sastojke i sjedinite sve. U mleko koje se greje na šporetu dodajte smesu i kuvajte uz neprestano mešanje dok se smesa ne zgusne. Sklonite sa šporeta i pokrijte, te ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi. Poslednji korak je dodavanje maslaca sobne temperature (blago otopljenog) u ohlađenu smesu i onda sve dobro umutite mikserom. Presecite na pola testo koje ste prethodno pripremili i filujte. Za filovanje možete koristiti špric, radi boljeg doziranja i izgleda poslastice. Isto tako, krem možete stavljati i ručno.

Ako vam se sve ovo čini suviše komplikovano, u dosta radnji i na pijacama mogu se kupiti gotove princes krofne u pakovanju od po 14 – 15 komada po ceni od 220, dinara. Umesto fila možete upotrebiti puding od vanile, uz dodatak malo margarina.

Foto: nimedia